مشخصات فنی میلگرد

محصول میلگرد سال ها است که به سبد محصولات فولادی ایران اضافه شده و در موارد صنعتی و ساختمانی کاربرد فراوانی دارد. این محصولات اصولا به صورت منفرد یا گروهی برای افزایش میزان مقاومت سازه ها به صورت آرماتور، بتن مسلح و مش بندی مورد استفاده قرار می گیرند. به صورت عادی میزان مقاومت بتن در برابر ضربه بالاست اما مقاومت کششی آن بسیار ضعیف است و همین مورد یک نقص برای بتن محسوب می شود. حالا سوال اینجاست برای اینکه بتن در برابر کلیه فشارهای وارده بر ساختمان مستحکم باشد چه راه کاری وجود دارد؟ در چنین مواقعی برای افزایش میزان مقاومت کششی بتن از میلگرد کمک گرفته می شود. قیمت روز میلگرد نیز بر اساس فاکتورهایی چون ابعادف ضخامت، تولیدکننده و… تعیین می شود. شایان ذکر است در برخی موارد از محصولات فولادی چون ناودانی یا قوطی برای مسلح نمودن بخش هایی از بتن کمک گرفته می شود.

استاندارد میلگرد

در هر کشوری استاندارد خاصی برای تولید کلیه محصولات زنجیره فولادی وجود دارد استانداردی که به تایید فولادسازان داخلی رسیده و مطابق آن تجهیزات و ماشین آلات برای راه اندازی خطوط تولیدی تهیه می شوند. از طرفی فارغ از اینکه این استانداردها تعیین کننده ترکیبات شیمیایی محصولات و انتخاب ماشین آلات هستند، شامل طبقه بندی هایی هستند که محصولات زنجیره فولادی را بر اساس خاصیت های مکانیکی و شیمیایی در دسته بندی های متعددی قرار می دهند.

کارخانه سهامی ذوب آهن اصفهان از فولادسازان بنام ایرانی، تولید کننده فولاد آرماتور مطابق با استانداردهای کشور روسیه و تامین کننده عمده نیاز بازار داخلی و خارجی است. بر همین اساس عمده میلگرد در بازار داخلی با استاندارد روسی است از طرفی هر استاندارد محدوده خاصی برای میلگردهایی با قطرهای متنوع دارد. به عنوان مثال بر اساس استاندارد روسی میلگردها نهایتا تا ضخامت ۴۰ میلی متر به مرحله تولید می رسند. در هنگام تهیه محصولات فولادی بر اساس استانداردهای تولیدی می توان برخی خواص مکانیکی و شیمیایی محصولات را شناسایی کرد.

انواع میلگرد و کاربرد آن ها

بخش عمده میلگردهای مصرفی در صنعت و ساخت و ساز ایران از نوع فولاد معمول و مطابق با استاندارد روسی می باشد. این دسته از محصولات بنابر بر مشخصات فیزیکی و مکانیکی در چند گرید طبقه بندی می شوند که در ادامه به تشریح کامل هر کدام خواهیم پرداخت. شایان ذکر است هر محصول بر اساس خواص خود مورد استفاده قرار می گیرد لذا شناخت این دسته بندی ها برای مصرف کنندگان سبد فولادی حائز اهمیت است.
گرید اول به نام A1 یا میلگرد ساده بدون آج در بازار شناسایی می شود. تشخیص این دسته از محصولات بسیار ساده است چون سطح آن ها صاف و بدون هیچ گونه آج می باشد. وجود درصد کربن در ترکیبات شیمیایی آن موجب شده نسبت به سایر گریدها نرم و انعطاف پذیرتر باشد. میزان تغییر شکل نسبی محصول ساده ۲۵ درصد تخمین زده شده بر همین اساس برای مواردی که تغییر شکل محصول در موارد صنعتی و ساختمانی اهمیت دارد، مورد استفاده قرار می گیرد.انجام عملیات جوشکاری رو سطح محصول بلامانع است شایان ذکر است نوع ساده به عنوان داکتیل نیز قابل شناسایی می باشد.

میلگرد a2 بهتر است یا a3

گرید دوم یا میلگرد A2 نوع دیگر محصولاتی است که در عملیات ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. با ارتقاء سطح گریدها میزان تنش جاری و گسیختگی آن ها نیز افزایش می یابد. این گرید نسبت به نوع ساده از درصد کربن بیشتری در ترکیبات شیمیایی خود برخوردار است پس طبیعتا باید کمی تردتر باشد. این محصولات در سایزهای متنوع به صورت آج دار و نیمه نرم در بازار محصولات فولادی یافت می شوند. عمده کاربرد میلگرد A2 در مصارف ساختمانی بالاخص خاموت زنی یا طراحی پی به صورت عرضی می باشد. تفاوت قیمت میلگرد a2 و a3 به سایز و مجتمع تولید کننده بستگی دارد.

آنالیز میلگرد A3

نوع سوم به نام A3 یا میلگرد آج دار جناغی شناخته می شود. محصول آجدار با ۱۴ درصد تغییر شکل برای عملیات ساختمانی (طراحی پی به صورت طولی) و صنعتی کاربرد دارد اما باید دقت داشت هر گونه عملیات جوشکاری، تغییر شکل های تند، جوشکاری، خم و باز خم روی سطح این دسته از محصولات غیر مجاز است.
دسته دیگری از محصولات که کمتر به چشم می خورند A4 یا آج پیچیده با ۱۸ درصد تغییر شکل هستند به نام های میلگرد آج دار دوکی، آج ۵۰۰، آج ۵۲۰ یا آج مرکب نیز شناخته می شوند. این دسته تنها در مصارف ساختمانی کاربرد دارند. شایان ذکر است از شمش هایی با کربن بالا در خط تولید استفاده نمی شود.

انواع میلگرد ساختمانی

گریدهای نام برده در حوزه فولاد ایران منسوخ شده و امروزه میلگردها تحت عناوین زیر شناسایی می شوند:

میلگرد بدون آج با علامت مشخصه س ۲۴۰ در بازار معامله می شود.
میلگردهایی شامل آج های مارپیچی تحت عنوان آج دار ۳۴۰ و آج دار ۳۵۰
محصولات آج دار جناغی به نام آج دار ۴۰۰ و ۴۲۰
محصولات مرکب با آج ۵۰۰ و آج ۵۲۰

در خصوص تکمیل توضیحات، در هر فضایی عنوان میلگرد ساده ۲۴۰ ذکر شد منظور گرید A1، منظور از آج ۳۴۰ همان A2 و به همین ترتیب است. تفاوت کلیه دسته بندی ها در شکل ظاهری، ترکیبات شیمیایی، کاربرد و میزان سختی آنهاست.

میلگرد ساختمانی بتنی

همان طور که پیش تر ذکر گردید یکی از عمده کاربدرهای میلگرد برای مسلح نمودن بتن و افزایش میزان مقاومت کششی آن است. شکل محصول و نحوه تعبیه آن بنابر هدف نهایی متغیر است به عنوان مثال:

در برخی موارد به صورت راستا با هدف بالا بردن میزان مقاومت بتن
به صورت سنجاقک برای اتصال میلگردهایی که به صورت خاموت و طولی در بتن تعبیه شده اند.
خرک ها در کف و فونداسیون برای حفظ فواصل میان دو شبکه
محصولات رکابی شکل که به صورت U مانند، آرماتورها را در یک راستا قرار می دهند.
میلگردهای اتکا نیز با هدف خنثی کردن فشار نیروهای برشی در بتن تعبیه می شوند این دسته به نام لنگرگاه منفی نیز شناخته می شوند.

روش های جلوگیری از خوردگی بتن

برخی بخش های سازه ها چون دیوارهای سنگی، ملاتی و موارد این چنینی مقاومت کششی پایینی دارند در این شرایط نیز از محصول میلگرد فولادی برای افزایش استحکام کمک گرفته می شود. به این صورت که حفره ای در سنگ، بلوک یا سطح ایجاد و میلگرد در آن تعبیه می شود. این شیوه ای قدیمی برای افزایش تنش و بالا بردن استحکام سازه است. حتما سوال می پرسید که چرا از میلگرد برای افزایش مقاومت استفاده کنیم؟ از محصولات متعددی برای افزایش مقاومت کششی می توان استفاده نمود اما تشابه هایی که میان بتن و فولاد وجود دارد میلگرد را به محصولی متمایز جهت افزایش استحکام سازه تبدیل نموده است. به این صورت از تخریب داخلی بتن ممانعت به عمل خواهد آمد.

کاربرد میلگرد حرارتی

همان طور که ذکر شد در هر کشوری با توجه به عوامل و شرایط محیطی مناطق استانداردی جهت تولیدات فولادی در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال در مناطق زلزله خیز می توان از محصولات تولیدی به روش آلیاژی استفاده نمود از جهتی استفاده از محصولات تولیدی به شیوه ترمکس در مناطق مستعد زلزله جالب نیست. بر عکس این موضوع نیز صدق می کند در مناطق جغرافیایی چون اروپا که وقوع زلزله در آن پایین است میلگرد حرارتی کارایی دارد که به شیوه ترمکس تولید شده است.
استاندارد ملی ISIRI 3132 برگرفته از استانداردهای کشور ژاپن، آمریکا و کشورهای اروپایی می باشد. در استانداردهای ملی کشور ایران هر دو روش تولیدی جای داده شده است اما فولادساز باید این نکته را مد نظر داشته باشد که شیوه تولیدی خود را از طریق پلاک های الصاقی روی بسته بندی محصولات، به اطلاع خریدار برساند. شایان ذکر است میگردهای تولیدی به شیوه ترمکس به گونه ای خاص علامت گذاری و رنگ بندی می شوند تا در ظاهر نیز قابل شناسایی باشند.

انواع میلگرد فولادی صنعتی و ساختمانی در بازار جهانی

میلگرد آرماتور فارغ از استاندارد تولیدی، در مجموع به شش حالت در بازارهای جهانی یافت می شود که به شرح زیر است:

محصولات اروپایی متشکل از آلیاژ، سیلیکون، منگنز و…
محصول فولادی کربن، منظور همان میلگردهای سیاه در بازار می باشد.
میلگردهای گالوانیزه (محصولات ضد زنگ و مقاوم در برابر رطوبت)
آرماتور سیاه با یک لایه پوششس اپوکسی که در برابر زنگ زدگی مقاوم است.
محصولات فایبر گلاس (خم این محصولات غیر مجاز است.)
محصولات استلنس تقویت کننده

خط تولید میلگرد ساختمانی

اصولات این دسته از محصولات فولادی به روش نورد گرم تولید و پس آن مورد ارزیابی و آنالیز قرار می گیرند. پلاک هایی با هدف سهولت تا شناسایی میلگرد روی بسته بندی ها الصاق می گردد. این پلاک ها حاوی اطلاعات کلی هستند از جمله:

وجود حرف N در پلاک نشانگر تولید محصول از فولاد تازه است.
حرف W نشان می دهد که میلگرد از فولاد ریخته گری تهیه شده است.
درجه میلگرد که نشانگر میزان مقاومت تسلیمی محصول است. می تواند به صورت فاز انگلیسی بین ۶۰-۷۵ یا متریک ۴۲۰-۵۲۰ باشد.
علامت اختصاری میلگرد که نشان دهنده مجتمع فولادی تولید کننده محصول است.
برخی مجتمع ها بر اساس صلاح دید اطلاعات دیگری را نیز در اختیار خریدار قرار می دهند.
با توجه به تنوع و کثرت میلگرد در بازار داخلی و بورس باید هنگام خرید به نوع آن، شرایط اقلیمی و محل مورد استفاده، هدف، مجتمع فولادی سازنده، علامت اختصاری حک شده روی شاخه ها، پلاک الصاقی، کیفیت و سایر موارد ذکر شده در این مقاله دقت نمود سپس میلگردی مطابق با نیاز انتخاب نمود. (ضخامت، متراژ و قیمت شاخه ای میلگرد با نوع کلاف آن متفاوت است.)

برای افزودن متن مورد نظرتان اینجا کلیک کنید

برای افزودن متن مورد نظرتان اینجا کلیک کنید